Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mesterséges édesítőszerek
  2024-01-24 22:28:28, szerda
 
  A mesterséges édesítőszerek valóban károsak az agy működésére?

Amikor a piacra kerültek a mesterséges édesítőszerek, sokan váltottak ezekre a termékekre cukor helyett. Mára azonban kezd megdőlni a tény, hogy ezek az édesítőszerek olyannyira egészségesek lennének. A cukor sem az nagyobb mennyiségben fogyasztva, de ha valaki tud megálljt parancsolni, azaz csak mértékkel fogyasztja, akkor nem lehetnek emiatt egészségi gondjai. Ellenben a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos legújabb kutatások szerint ezek a termékek nem éppen pozitívan hatnak az agy működésére. Nézzük is, milyen tényeket fedeztek fel a kutatók!

A mesterséges édesítőszereket emberek milliói fogyasztják minden egyes nap. Még az aszpartámot tartalmazó édesítőszereket is, pedig ezekkel kapcsolatban már évekkel korábban is sok tanulmány látott napvilágot, amely azt írta le, hogy az aszpartám oxidatív stresszt képes az agyban okozni. Az oxidatív stressz gyulladást kelt az agyban, ez pedig fokozza a krónikus betegségek kockázatait, illetve még az agyban zajló öregedési folyamatok is jelentősen felgyorsulnak.

Egy másik kutatásban egereket vizsgáltak. Azt figyelték meg, hogyan hat az aszpartám ezekre a kisállatokra. Az eredmények azt mutatták, hogy ezeknek az egereknek a szervezetében csökkent a szerotonin, a GABA és a dopamin nevű neurotranszmitterek szintje.

Azokban az egerekben, akik aszpartámot kaptak, magasabb volt a noradrenalinszint is, amely voltaképpen egy stresszhormont takar.

A kutatások azt mutatják, hogy az aszpartám rendszeres fogyasztása megzavarja az agyban a neurokémiai folyamatokat, illetve oka lehet annak, hogy oxidatív stressz alakul ki az agysejtekben.

Sajnos nagyon sok olyan termékben is jelen van az aszpartám, amely kifejezetten cukorbetegeknek készült, de napjainkban szinte mindenki számára elérhetők azok a termékek, amelyek nem cukorral, hanem mesterséges édesítőszerekkel készülnek. Azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen minél nagyobb dózisban fogyasztjuk az aszpartámot is tartalmazó mesterséges édesítőszereket, annál nagyobb az esélye az agyban kialakult károsodásoknak.

Ezek a mesterséges édesítőszerek kognitív hanyatlást is előidézhetnek, és ennek hatására akár Alzheimer-kór, illetve demencia is kialakulhat.

A mesterséges édesítőszereket használó emberek hamis biztonságérzetet érezhetnek a napi cukorbevitelükkel kapcsolatban, és emellett előfordulhat, hogy sok hizlaló ételt, például süteményt, édességet és desszertet fogyasztanak.

A mesterséges édesítőszerek intenzívebb ízűek, mint a cukor, ami azt jelenti, hogy gyakori fogyasztásuk túlstimulálja a cukorreceptorokat, és csökkentheti az egészségesebb ételek, például a zöldségek iránti vágyat.

A kutatások szerint a mesterséges édesítőszereket használó emberek általában jóval elhízottabbak, mint akik nem élnek ezzel a kiegészítővel, ugyanis jobban elengedik magukat más ételekkel kapcsolatban, azaz kevésbé óvatosak azok kalóriatartalmát illetően, ez pedig elhízáshoz vezethet.

Állatkísérletek azt igazolják, hogy a mesterséges édesítőszerek függőséget okozhatnak, tehát amennyiben elkezdjük azokat fogyasztani, mindenképpen mérlegelnünk kell ezt a tényt is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: biztonságérzetet, édesítőszerekkel, kalóriatartalmát, édesítőszereket, cukorbetegeknek, állatkísérletek, károsodásoknak, stresszhormont, kiegészítővel, elhízottabbak, édesítőszerek, felgyorsulnak, túlstimulálja, egészségesebb, előidézhetnek, szervezetében, fogyasztásuk, csökkentheti, mennyiségben, kapcsolatban, előfordulhat, kisállatokra, mindenképpen, kifejezetten, fogyasztanak, folyamatokat, agysejtekben, egészségesek, mérlegelnünk, mesterséges, aszpartámot, voltaképpen, kialakulhat, kapcsolatos, fogyasztják, neurokémiai, mesterséges édesítőszerek, piacra kerültek, termékekre cukor, édesítőszerek olyannyira, nagyobb mennyiségben, mesterséges édesítőszerekkel, mesterséges édesítőszereket, aszpartámot tartalmazó, aszpartám oxidatív, agyban okozni, oxidatív stressz, krónikus betegségek, agyban zajló, másik kutatásban, aszpartám ezekre, szervezetében csökkent,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Muratáj  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Ébredj  802 esztendeje, 1222. április ...  Két ember becsülete  Az idő elsodorja létezésünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam Krisztina b...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Palóc Grand Canyon  A végzet az  Alvó cica  Facebookon kaptam  A végzet az  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Tavasz  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Két ember becsülete  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Irgalom és ítélet  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  A lelki élet nem arról szól, ....  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes esti időtöltést 
Bejegyzés Címkék
mesterséges édesítőszerek, piacra kerültek, termékekre cukor, édesítőszerek olyannyira, nagyobb mennyiségben, mesterséges édesítőszerekkel, mesterséges édesítőszereket, aszpartámot tartalmazó, aszpartám oxidatív, agyban okozni, oxidatív stressz, krónikus betegségek, agyban zajló, másik kutatásban, aszpartám ezekre, szervezetében csökkent, dopamin nevű, stresszhormont takar, aszpartám rendszeres, neurokémiai folyamatokat, agyban kialakult, napi cukorbevitelükkel, egészségesebb ételek, zöldségek iránti, kutatások szerint, biztonságérzetet, édesítőszerekkel, kalóriatartalmát, édesítőszereket, cukorbetegeknek, állatkísérletek, károsodásoknak, stresszhormont, kiegészítővel, elhízottabbak, édesítőszerek, felgyorsulnak, túlstimulálja, egészségesebb, előidézhetnek, szervezetében, fogyasztásuk, csökkentheti, mennyiségben, kapcsolatban, előfordulhat, kisállatokra, mindenképpen, kifejezetten, fogyasztanak, folyamatokat, agysejtekben, egészségesek, mérlegelnünk, mesterséges, aszpartámot, voltaképpen, kialakulhat, kapcsolatos, fogyasztják, neurokémiai, fogyasztani, napjainkban, kockázatait, parancsolni, fogyasztjuk, intenzívebb, fogyasztása, tartalmazó, rendszeres, napvilágot, megzavarja, szerotonin, termékekre, elhízáshoz, vizsgáltak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.